Skip to content

5 Padomi Ko Darīt, Lai Mati Ātrāk Augtu un Būtu Spīdīgi

Skaisti, veseli un spīdīgi mati ir daudzu sapnis. Tomēr, ko tad, ja mati aug pavisam lēni vai arī ir zaudējuši savu spīdumu? Lasi rakstu, kurā esam apkopojuši 5 padomus, ko darīt, lai mati ātrāk augtu, būtu spīdīgi un veselīgi.

1. Regulāra matu un galvas ādas kopšana

Iemesls, kāpēc neaug mati var būt nepietiekoša matu vai galvas ādas kopšana. Nav vienas formulas, kā pareizi kopt matus.

Piemēram, tas, cik bieži jāmazgā mati, atkarīgs no matu struktūras un stāvokļa (krāsoti mati, taukaini mati vai čirkaini mati u.tml.).

Matus nepieciešams ikdienā ne tikai mazgāt ar dabīga sastāva šampūnu, bet arī kopšanā izmantot matu kondicionieri / balzamu un matu eļļu.

Piemēram, kokosriekstu eļļa stiprina matu sķiedras, savukārt matu kondicionieris aizsargā matus un piešķir tiem spīdumu un mirdzumu.

Viens no padomiem, ko darīt, lai mati ātrāk augtu ir, izmantot dabiska sastāva eļļas, kuras iemasēt galvas ādā un matos:

  • Rozmarīna eļļa – stimulē matu augšanu.
  • Ģerānijas eļļa – uzlabo asinsriti.
  • Alveja – stiprina matu struktūru.

2. Matu skalošana vēsā ūdenī

Viens no veidiem, ko darīt, lai mati ātrāk augtu ir to mazgāšana un skalošana remdeni siltā vai vēsā ūdenī. Izpētīts, ka auksts ūdens savelk un sašaurina asins plūsmu, kas ādai un matiem piešķir veselīgāku mirdzumu.

3. Izvairīšanās no karstuma vai pārmērīgas saules ietekmes

Lai būtu veseli mati, svarīgi pievērst uzmanību karstuma un saules ietekmei. Sabiedrībā parādījies uzskats, ka matu žāvēšana ar fēnu, tos bojā.

Kā pierāda veiktais pētījums, matu fēna izmantošana rada matu virsmas bojājumus. Līdz ar to arī bieža matu karsēšana ar taisnotāju vai lokotāju tos var bojāt.

 

Silicone Hair Products impact on hair

Avots: Ko nepieciešams zināt par silikonu matu kopšanas produktos (EN) - Sttropica

Bojāti mati var kļūt arī gadījumos, ja tie ilgstoši tiek pakļauti ultravioletajam starojumam, Tādos gadījumos mati var kļūt sausi un samazināties to spīdums. Viens no iemesliem, kāpēc ir lūstoši mati, ir karstuma vai spēcīgas saules ietekme.

4. Stress – potenciāls iemesls, kāpēc neaug mati

2021.gadā veiktā pētījumā zinātnieki atklāja, ka hronisks stress var būt iemesls, kāpēc lūzt mati un tie neaug garumā. Hronisks stress var kavēt matu augšanu, jo uztur matu folikulu cilmes šūnas neaktīvā stāvoklī.

Tāpēc, stresa samazināšana ikdienā ir viens no veidiem, ko darīt, lai mati ātrāk augtu.

Protams, pateikt ir viens, bet izdarīt pavisam cits. Lai samazinātu stresu, ieteicams sākt ar ikdienas ritma pārskatīšanu.

Pēc iespējas sniegt ķermenim pietiekošu atpūtas un miega laiku, tāpat nodarboties ar fiziskām aktivitātēm (pastaigas, vingrošana, skriešana u.c.).

5. Sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs

Liela nozīme tam, kāds ir matu stāvoklis, ir uzturam. Tas ir viens no priekšnoteikumiem, lai dabīgie mati būtu skaisti un veselīgi. 

Kā norādīts medicīnas žurnālā “HealthLine”, lai mati augtu ātrāk, ieteicams uzturā iekļaut šādus pārtikas produktus:

  • Olas – olbaltumvielu un biotīna avots;
  • Spināti – satur A un C vitamīnus;
  • Avokado – satur E vitamīnu;
  • Rieksti – satur B vitamīnus, cinku un neaizstājamās taukskābes.
  • Sēklas, austeres, pupiņas, gaļa u.c.

Ko darīt, ja mati krīt ārā?

Kā norāda dermatologu veikts pētījums, liela nozīme tam, cik mati izkrīt dienā, ir dzelzim. Ja organismā ir dzelzs deficīts, tas var veicināt matu izkrišanu.

Ja tiek novērota pastiprināta matu izkrišana, ieteicams veikt analīzes, lai noskaidrotu dzelzs līmeni un pēc nepieciešamības to uzņemt ar uztura bagātinātajiem.

Papildus pilnvērtīgam un sabalansētam uzturam, lai veicinātu dzelzs, A, B12, C, D vitamīnu un citu svarīgu vielu uzņemšanu organismā, lieliski var palīdzēt zīmola MUSS vitamīni ādai, matiem, nagiem, kuri uzlabo arī asinsriti un stiprina nagu veselību. 

vitamins and food supplement for healthy strong hair

Iegādājies MUSS 3D!
 


MUSS vitamīni satur arī tik ļoti vērtīgās smiltsērkšķu ogas. Smiltsērkšķi veselībai ir kā enerģijas lādiņš, jo tajos atrodami C un E vitamīni, Omega 3 un Omega 6, kā arī matu augšanai tik ļoti nepieciešamie B1, B2 un B6 vitamīni.

Grozs

Jūsu grozs ir tukšs.

Izvēlies produktus

Select options