Skip to content

Lūstoši, Trausli Nagi – 5 Padomi Ko Darīt un Kā Novērst

Trausli, lūstoši nagi ir bieži sastopama problēma, kas var piemeklēt ikvienu – gan sievietes, gan vīriešus.

Trauslu nagu problēma skar aptuveni 20% cilvēku, bet jo īpaši sievietes, kuras ir vecākas par 50 gadiem.

Pētījums - patoģenēze, klīniskās pazīmes un ārstēšanas ieteikumi trausliem nagiem (National Library of Medicine)


Nagu plāksnes paliek plānākas, nagi biežāk lūst, kā arī rodas diskomforta sajūta. Ko darīt un kā stiprināt nagu veselību?

Šajā rakstā apkopota informācija par biežākajiem iemesliem, kāpēc šķeļas nagi, un ieteikumi, kā uzlabot nagu veselības stāvokli.

Kāpēc paliek trausli nagi?

Iemesli, kāpēc ir lūstoši nagi var būt dažādi, sākot no ārējās vides ietekmes līdz fizioloģiskiem faktoriem, bet izplatītākie ir:

  • Pārāk bieža un nepareiza nagu vīlēšana (tostarp gēla nagu pieaudzēšana).
  • Ādas, kas atrodas ap nagiem, un kutikulas bojājumi.
  • Dehidrācija un sausums vai tieši pretēji – pārāk liels mitrums.
  • Ķīmiskas vielas (piemēram, nagu laku noņēmēji, spēcīgi sadzīves ķīmijas līdzekļi u.c.).
  • Dzelzs deficīts.
  • Vecuma un hormonālās izmaiņas.

norāda medicīnas jomas speciālisti, tad cēloņi var būt arī dažāda veida saslimšanas, piemēram, hipotireoze, Reino slimība, tostarp ādas slimības kā psoriāze, plakanā ēde u.c.

    5 padomi nagu stāvokļa uzlabošanai

    Ja ir trausli nagi, nepieciešams pievērst pastiprinātu uzmanību to kopšanai. Laiks, cik ātri aug nagi, ir salīdzinoši ilgs.

    “Roku pirkstu nagi aug ar ātrumu aptuveni 3,47 mm mēnesī. Savukārt, lai nagu plāksne nomainītos pilnībā, var paiet pat līdz 6 mēnešiem ilgs laiks.”

    Eiropas Dermatoloģijas un Veneroloģijas Akadēmijas Žurnāls

     

    Tāpēc, jo ātrāk tiks pievērsta uzmanība nagu veselībai un to stāvokļa uzlabošanai, jo ātrāk tos būs iespējams atjaunot veselīgus. 

    1. Sabalansēts uzturs

    Trausli, lūstoši nagi var būt sekas nepietiekošam vai nesabalsētam uzturam. Ja cilvēks badojas vai ēd vienveidīgu pārtiku, netiek uzņemtas visas nepieciešamās vielas un vitamīni, kas nepieciešami tā normālai darbībai. 

    uzturs nagu veselībai

    Ieteicams pārskatīt pašreizējo ēdienkarti, to dažādot un iekļaut tajā produktus ar augstāku dzelzs, kalcija, cinka un citu vērtīgo vielu sastāvu. Piemēram:

    • Olas;
    • Vistu;
    • Pupiņas;
    • Mandeles;
    • Zivis u.c.

    2. Roku aizsargāšana no ārējās vides ietekmes

    Ja bieži rokas ir pakļautas ūdens vai sadzīves ķīmijas līdzekļu iedarbībai, nepieciešams izmantot aizsarglīdzekļus – gumijas cimdus. To lietošana pasargās ne tikai nagus, bet arī rokas. 

    Ziemā, kad sala ietekmē nagi un roku āda var palikt pastiprināti sausa, ieteicams to mitrināt, izmantojot roku krēmu. Savukārt nagiem var uzklāt speciālo kutikulas eļļu vai dabīgās olīvu vai kokosrieksu eļļas, kas ne tikai pabaros, bet arī mitrinās kutikulu.

    3. Pareiza nagu kopšana

    Ne tikai pilnvērtīgam uzturam un vitamīniem, bet arī pašu nagu kopšanai ir liela nozīme, ja ir lūstoši nagi. Ieteicams regulāri veikt nagiem kopjošās manikīra procedūras, tostarp:

    • Roku un nagu mitrināšanu, lai samazinātu sausumu.
    • Caurspīdīgās un aizsargājošās nagu lakas uzklāšanu, lai stiprinātu nagus.
    • Regulāru nagu apgriešanu (tomēr jāatceras, ka nevajadzētu nagus apgriezt pārāk īsus, lai tos netraumētu).

    nagu kopšana

    4. Regulāras veselības pārbaudes

    Protams, nekad nevar izslēgt gadījumus, ka ļoti trausli nagi rodas kādas slimības rezultātā. Ieteicams veikt regulāras veselības pārbaudes, vismaz reizi gadā dodoties pie ģimenes ārsta.

    Pārbaudot veselību noteikti nepieciešams pārbaudīt arī vitamīnu līmeni organismā. It īpaši nagu veselībai tik svarīgo dzelzi, cinku, B grupas vitamīnus u.c. Tādēļ, papildus meža ogām mūsu 3d vitamīnu formulā skaistumam, matiem un nagiem esam pievienojuši arī cinku, lai sniegtu maksimālo vērtību jūsu ķermenim

    vitamīni meža ogās un cinkā


    5. Vitamīni nagiem un veselībai

    Kā viens no iepriekš pieminētajiem un zinātniski identificētajiem iemesliem, kāpēc ir lūstoši nagi, var būt vitamīnu tostarp dzelzs deficīts organismā. 

    Ja tiek konstatēts zems vitamīnu līmenis, tos nepieciešams uzņemt papildus ikdienas uzturam, lai ātrāk atgrieztu veselīgu nagu stāvokli. 

    Mūsu vitamīni ādai, matiem, nagiem ir dabīgs risinājums, jo to sastāvā esošās ogas (smiltsērkšķi, mellenes) un cinks satur dzelzi, B grupas vitamīnus, A un E vitamīnus, kā arī Magniju, Omega 3, Omega 6, kas var vecināt pozitīvu ietekmi uz nagu un matu augšanu.

    vitamins for stronger nails

    Grozs

    Jūsu grozs ir tukšs.

    Izvēlies produktus

    Select options