Skip to content

7 Efektīvi Padomi, Kā Cīnīties ar Nogurumu un Nespēku

Nogurums un nespēks ir izplatīta problēma mūsdienu sabiedrībā, kas biežāk vai retāk var piemeklēt ikvienu. Iemesli tam var būt dažādi, tomēr visizplatītākie faktori, kāpēc ir nogurums un nespēks, ir:

  • gadalaiku maiņa;
  • saspringts un stresa pilns darbs;
  • problēmas privātajā dzīvē;
  • garas darba stundas;
  • miega trūkums;
  • nepietiekošs vai nesabalansēts uzturs;
  • mazkustīgs dzīvesveids.

Ko darīt, ja ir nogurums, kā ar to cīnīties un uzlabot savu pašsajūtu, lai ikdienā atkal justos enerģijas pilns? Šajā rakstā esam apkopojuši 7 efektīvus veidus, kā cīnīties ar nogurumu.

1. Doties pastaigās dabā, lai uzņemtu enerģiju

Uzņem enerģiju no dabas, dodoties īsākās un garākās pastaigās, kas ne tikai uzlabos kopējo pašsajūtu un palīdzēs cīnīties ar nogurumu, bet arī sniegs iespēju “izvēdināt galvu” un smelties jaunu radošumu.

Pastaigu pozitīvo efektu pierādā arī nesen veikts pētījums. Tajā secināts, ka 5 minūšu gara pastaiga ik pēc stundas samazina nogurumu un uzlabo garastāvokli.

Ne vienmēr ir nepieciešami specifiski līdzekļi pret nogurumu (zāles vai varbūt psihoterapija) nereti pietiek tikai ar īsu pastaigu un svaigu gaisu.

2. Pārdomātāks uztura plāns pret nogurumu

veselīga uztura piramīda

Ja cilvēkam ir enerģijas trūkums, nogurums un nespēks noteikti ir nepieciešams pārskatīt un izanalizēt ēdienkarti. Uzņemtie pārtikas produkti būtiski var ietekmēt kopējo pašsajūtas līmeni un to vai ir nogurums vai enerģija.

Našķi – čipši, konfektes, cepumi, arī kafija un saldinātie dzērieni – enerģijas līmeni paceļ tikai uz īsu brīdi. Šie produkti satur vienkāršos ogļhidrātus, kuri ātri nokļūst asinīs, sniedzot īstermiņa enerģiju. Pēc tam enerģijas līmenis strauji krītas un var rasties pat vēl izteiktāks nogurums.

Savukārt pākšaugi, graudaugi, kartupeļi un citi augu un dzīvnieku izcelsmes produkti satur saliktos ogļhidrātus. Tie pārstrādājas lēnāk, bet rada sāta sajūtu un sniedz lielāku enerģijas devu ilgākam laika posmam.

Ja ir vēlme pēc našķiem, labāk izvēlēties veselīgākus saldumus – ogas un augļus. Vitamīni mellenēs palīdz cīnīties ar nogurumu un ir kā dabīgie antioksidanti.

3. Atpūties un velti laiku sev vienatnē

Lai arī cilvēks ir sabiedriska būtne, ikvienam ir nepieciešams laiks ar sevi, laiks, kurā pabūt vienatnē un klusumā.

Ja ikdienā daudz laika tiek pavadīts komunicējot ar citiem cilvēkiem – runājot, sazinoties video zvanos vai e-pastos u.tml. – noteikti nepieciešams kaut reizi nedēļā ieplānot laiku, kuru pavadīt vienatnē: atpūšoties, esot mierā, veltot laiku sev.

Tas var būt relaksējošs vakars vannā, grāmatas lasīšana, dejošana pie mīļākajām dziesmām vai garāka pastaiga.

4. Izmantot 5 sekunžu likumu

Pēdējos gados arvien biežāk sabiedrībā tiek pieminēts termins “prokrastinācija”, kas nereti tiek saistīts ar slinkumu, nevēlēšanos darīt kādu darbu, darbu atlikšanu uz pēdējo brīdi vai arī nogurumu.

Vienu no interesantākajiem veidiem, kā cīnīties ar prokrastināciju, un kas var palīdzēt arī cīnīties ar psiholoģiski izraisītu nogurumu ir “5 sekunžu likums”, par kuru plaši stāsta Mela Robinsa.

Tā pamata princips ir nedomāt par to, kas ir jādara, cik liels ir nogurums vai nevēlēšanas darīt kādu lietu, bet vienkārši darīt – skaitīt no 5 līdz 1 un sākt! 

 

5. Hobiji, kas rada prieku

Liels nogurums un miegainība var pieaugt arī gadījumos, kad dzīvē ir iestājusies rutīna, ikdienas nodarbes nerada prieku vai arī darba pienākumus jāveic “ar gariem zobiem” un nepatiku. 

Šādos gadījumos lieliski var palīdzēt un cīnīties pret nogurumu nodarbošanās ar sirdij tuviem hobijiem.

Kādam tie var būt rokdarbi vai gleznošana, vēl kādam kalnos kāpšana vai orientēšanās sports, bet vēl citam, piemēram, kāda mūzikas instrumenta spēlēšana vai braukšana ar velosipēdu. 

Hobiji rada prieku, patīkamas emocijas, pacilātību un laimes sajūtu, tādējādi liekot aizmirst par nogurumu.

izvēlies sev piemērotāko hobiju

6. Nogurums – nē, fiziskās aktivitātes – jā

Veicot fiziskas aktivitātes, paaugstinās labsajūtas līmenis, arī laimes hormoni izstrādājas pastiprinātāk un nogurums samazinās. Viens no laimes hormoniem ir serotonīns, kas ietekmē noskaņojumu.

Tā palielināšana var samazināt ne tikai nogurumu, bet arī iespējamību, ka organismu piemeklē depresija.

Ja jūtama miegainība un nogurums, lai arī cik dīvaini tas nešķistu, labākās zāles ir kustības un vingrojumi.

Pēc aktīvām sporta nodarbībām, organismā palielinās serotonīna līmenis.

Līdz ar to arī palielinās eiforijas sajūta un uzlabojas garastāvoklis, bet samazinās nogurums.

7. Vitamīni nogurumam

Ja ir hronisks nogurums, kas izpaužas kā nogurums, bezspēks, nāk miegs, jāizvērtēt vai organisms saņem pietiekošā daudzumā visus nepieciešamos vitamīnus.

Ja vitamīnu daudzums (B grupas vitamīni, C vitamīns, dzelzs, magnijs, cinks u.c.) ir pazemināts, jāapsver iespējas tos uzņemt papildus ikdienas uzturam.


Mūsu ražotie vitamīni pret nogurumu 3A ir spēcīgs antioksidantu avots, kas ne tikai palīdz cīnīties ar nogurumu un palīdz veicināt enerģija līmeni, bet arī stiprina imūnsistēmu.

Vitamins For Energy And Tiredness / vitamīni nogurumam

Iegādājies!
 

Nogurums var piemeklēt ikvienu jebkurā dzīves situācijā, risinājumi, kā ar to cīnīties ir daudz un dažādi. Kādam pietiks tikai ar pastaigām svaigā gaisā, bet kādam vajadzēs uzlabot ēdienkarti vai pat uzņemt papildus vitamīnus.

Tomēr, svarīgi atcerēties, ja ir hronisks nogurums, kas ilgst vairākus mēnešus bez pamatota iemesla, noteikti nepieciešams veikt pārbaudes pie ārsta – speciālista, lai pārliecinātos, ka noguruma iemesls nav kāda nopietna saslimšana.

Grozs

Jūsu grozs ir tukšs.

Izvēlies produktus

Select options