Skip to content

RSU pētījums atklāj meža ogu vērtīgās īpašības cilvēka veselībai

Ikviens no mums zin, ka ir ieteicams lietot uzturā svaigas meža ogas, bet kapēc, realitātē zina tikai retais–kādus vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus šīs ogas satur un ko tās sniedz mūsu veselībai.

Tāpēc, MUSS komandai, bija svarīgi saprast, kad ir īstais laiks ogu ievākšanai un kāda ir labākā pārstrādes metode, lai saglabātu ogu maksimālo uzturvērtību MUSS vitamīnos.

Sadarbībā ar Rīgas Stradiņa Universitātes bioķīmijas zinātnisko laboratoriju tika veikts pētijums, lai nosakaidrotu:

1. Antocianīnu (antioksidanti) saturu Latvijas meža mellenēs (Vaccinium myrtillus), kas apstrādātas dažādos veidos: 

  • Svaigas

  • Žāvētās

  • Liofilizētās (ogas žāvetas -40°C)

Uzzini vairāk par melleņu labajām īpašībām.

2. Noteikt cik liela antioksidatīvā aktivitāte (AO) ir MUSS vitamīnos.

Bet, pirms ķeramies klāt pētījumu rezultātiem, ir svarīgi saprast dažus terminus, kā arī antioksidantu un brīvo radikāļu ietekmi uz mūsu veselību. 

Antioksidantu ietekme uz veselību

Pētījumi rāda, ka lietojot augu izcelsmes pārtiku ikdienā tiek labvēlīgi ietekmēts mūsu ķermenis. Piemēram, nesen veikts pētījums ir pierādījis, ka pārtikas produkti un augļi, kuri satur C, E vitamīnus, beta karotīnu, polifenolus (antioksidantus) palīdz cīņā pret:

  • oksidatīvo stresu;
  • iekaisumu;
  • sliktu ādas stāvokli.

Kā arī, antioksidanti, piemēram, antocianīni, ko satur mellenes palīdz samazinat hronisku slimību risku, piemēram, cukura diabētu. 

Latvijas meža ogas ir fantastisks dabisko antioksidantu avots, kas palīdz neitralizēt arī brīvo radikāļu ietkemi uz mūsu ķermeni un aizsargā mūsu šūnas no bojājumiem.

Kas ir antioksidanti un brīvie radikaļi?

Antioksidanti ir jebkuras vielas, kas jau mazās koncentrācijās ir spējīgi novērst vai aizkavēt citu vielu, piemēram, lipīdu, olbaltumvielu, nukleīnskābes oksidēšanos mūsu ķermenī. 

Oksidācija ir process, kas dabiski notiek mūsu ķermenī, bet to var izraisīt arī  ķīmiski, ļoti aktīvi un nestabili savienojumi, piemēram, brīvie radikāļi. 

Kopumā brīvie radikāļi rodas normālā vielmaiņas procesā cilvēka organismā, bet, ja notiek to pārprodukcija, jeb tike traucēts brīvo radikāļu un antioksidantu līdzsvars tie var radīt bojājumus mūsu bioloģiskajā sistēmā, sakotnēji šūnu līmenī.

Negatīvo brīvo radikāļu rašanos veicina dažādi faktori, piemēram:

✹ Vides piesārņojums
✹ Radiācija
✹ Smēķēšana
✹ Toksīni
✹ Stress
✹ Garīga un fiziskā pārpūle
✹ Zema un sliktas kvalitātes pārtika

RSU zinātniece: “Antioksidantu avoti var būt dažādi – pārtikas produkti (galvenokārt, augļi un dārzeņi, arī svaigas sulas un zaļā tēja), kā arī koncentrētu uzturvielu pagatavojumi jeb uztura bagātinātāji parastā uztura papildināšanai. Daudzi cilvēki patērē antioksidantus komerciālu uztura bagātinātāju veidā, kas dažreiz saražoti sintētiski, bet tādas molekulas/vielas ir svešas cilvēka organismam. Jaunākie pētījumi skaidri apliecina, ka cilvēkam ir nepieciešamas dabiskas, bioaktīvās vielas.”

Tieši tādēļ, visi MUSS vitamīni satur 100% dabīgu meža ogu ekstraktu, lai novērstu negatīvo ietekmi uz cilvēka organismu, ko var radīt sintētiskas saistvielas.

Pat neliela antioksidantu uzņemšana palīdz organismam neitralizēt brīvo radikāļu kaitīgo ietekmi.

Antioksidantiem bagātu pārtikas produktu, piemēram, ogu, iekļaušana ikdienas uzturā var palīdzēt uzturēt normālu šūnu un audu darbību, veicinot veselību un vispārējo labsajūtu.

Viens no vērtīgakajiem andioksidantiem–antocianīni

Kas ir antocianīni?

Augstu antioksidantu aktivitāti uzrāda polifenoli – plaša vielu grupa, kurā ietilpst bioflavonoīdi un antocianīni

Antocianīni ir atbildīgi par sarkano, purpursarkano, zilo krāsu pigmentu ogās, augļos un dārrzeņos.

Atsevišķi pētījumi liecina, ka polifenoliem, pemēram, antocianīniem bagāts uzturs sniedz virkni ieguvumu veselībai:

  • Palīdz normalizēt cukura līmeni asinīs,
  • Palīdz mazināt iekaisumu;
  • Samazina sirds slimības attīstīšanas risku, normalizējot spiedienu un samazinot “slikto” holesterīnu;
  • Kavē dažādu vēža šūnu augšanu un attīstību, novēršot ģenētiskā materiāla bojājumus (pētijums angļu valodā)
  • Veicina veselīgu gremošanu,
  • Uzlabo smadzeņu funkcijas–uzmanību un atmiņu.

Pētījuma rezultāti par antocianīniem un antioksidantu aktivitāti (AO) MUSS uztura bagātinātājos

Liofilizētās mellenes satur visvairāk antocianīnu

Visvairāk antocianīnus satur liofilizētas mellenes (2,1 – 2,4 g uz 100g sausās masas) un pagatavotais ekstrakts (2,3-2,4%). Antocianīnu saturs ir atkārīgs no temperatūras–nav vēlams ražošanas procesā pārsniegt -45 °C. 

Antocianīnu saturs mellenēs no Latvijas mežiem ir līdzīgs Zviedrijā un Somijā augošām un ir nedaudz lielāks par Lietuvas ogām. 

Salīdzinot antocianīnu saturu ogās 2021.g un 2022.g atšķirība netika konstatēta. Tas nozīmē, ka jebkurš produkts, kas satur mellenes (vai melleņu ogu ekstraktu), satur antocianīnus.

MUSS dabīgie uztura bagātinātaji 3a (antioksidants) un 3d (vitamīni matiem, ādai un nagiem) satur 100% melleņu ekstraktu. 


Spēcīgākais MUSS uztura bagātinātājs, kurš satur antocianīnus

Zinātnieki salīdzināja antioksidantu aktivitāti (AO) MUSS vitamīnos– 3a, 3d un 3u. MUSS 3d vitamīnu komplekss ādai, matiem un nagiem uzrādīja visaugstāko AO aktivitāti. Kā arī šie uztura bagātinātāji saturēja arī vislielāko antocianīnu daudzumu.


Sakarā ar to, ka antioksidanta īpašības augļos ir cieši saistītas ar savienojumu grupu, ko sauc par polifenoliem, zinātnieki noteica arī kopējo polifenolu saturu MUSS produktos – 3a un 3d, jo abi šie produkti satur melleņu ekstraktu. 


Kopējais polifenolu saturs bija salīdzinoši augsts: aptuveni 1g (MUSS 3a vitamīnu komplekss) līdz 1,7g (MUSS 3d vitamīnu komplekss) uz 100 g.

Saņem nepieciešamo antioksidantu devu izvēlotos 100% dabīgus uztura bagatnātajus

Visi MUSS produkti satur 100% dabīgas sastāvdaļas un ir bagāti atnioksidantu avoti. Izvēlies Latvijā ražotus vitamīnus un pacel savu imunitāti un uzlabo labsajūtu.

IEGĀDĀJIES

Grozs

Jūsu grozs ir tukšs.

Izvēlies produktus

Select options